Forum voor leden

Leden hebben hier de mogelijkheid vragen te stellen en/of te beantwoorden, ervaringen te delen met andere leden. Ieder lid kan een discussie starten en beëindigen.
 1. Redactie VGME
 2. Algemeen
 3. woensdag 07 februari 2018
 4.  Abonneer via e-mail
Marijke van de Hel stelde de volgende vraag:

Hoe zit dat eigenlijk: als het een strafbaar feit is moedwillig een verandering aan te brengen aan een monument: kunnen we dan aangifte doen tegen de NAM voor aardbevingsschade aan monumenten?

Zie tweet: https://twitter.com/MarijkevandeHel/status/961203755214655488
Reageer
Er is nog geen reactie geplaatst.
Reacties (2)
Geaccepteerde reactie Pending Moderation
Naar aanleiding van het tweetje dat we enige tijd geleden oppikten heb ik onderzocht of het mogelijk is de NAM strafrechtelijk aansprakelijk te stellen voor het vernielen van monumenten. Volgens mij moet dit mogelijk zijn. Er zijn hiervoor twee wegen: via het algemene strafrecht (vernieling) en via het economisch strafrecht (vernielen van een monument zonder vergunning). Beide wegen worden zelden bewandeld en het is daarom ook lastig om te zeggen of een beroep hierop zou slagen en welke bewijsconstructies daarvoor nodig zijn. In dat verband lijkt het me verstandig de strafvervolging van NAM zoals die in opdracht van de GBB is gestart door Gerard Spong in de gaten te houden om te zien hoe hij de eis opzet.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Algemeen
 3. # 1
Geaccepteerde reactie Pending Moderation
Voor deze vraag heb ik even tijd nodig, hiervoor moet ik in de wetsgeschiedenis duiken om te kijken of hierin iets staat over hoe dit artikel uitgelegd moet worden. Hier schuilt een risico in dat de letter en de geest van de wet uit elkaar lopen en daar wil ik even goed onderzoek naar doen.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Algemeen
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!