'Ongelijkheid in het aardbevingsgebied neemt toe' Zet de bewoner nu eindelijk eens echt centraal, is de laatste oproep van de Onafhankelijke Raadsman Leendert Klaassen. Hij stopt er na dit jaar mee. In zijn laatste jaar ziet hij de ongelijkheid in het aardbevingsgebied steeds verder toenemen.
Op 5 december 1991, zondag precies dertig jaar geleden, registreerde het KNMI de eerste aardbeving veroorzaakt door het Groninger gasveld. Het duurde tot mei 2018 voordat de eerste Groningers schade kregen vergoed, sindsdien gaat het steeds harder. Tot nu toe is in totaal 1,2 miljard euro uitgekeerd. Het budget is onbeperkt.
Op veel plekken in Groningen wordt gebouwd. Dat leidt niet zelden tot conflicten met partijen als Heemschut en de Vrienden van de Stad. Vaak hebben ze een punt. Maar minstens zo vaak schieten ze door. Het gevolg: eindeloze vertraging en kostbare procedures. Zou het ook op een andere manier kunnen?
Experiment Krewerd gaat verder, ondanks het vertrek van bestuurslid en medeoprichter Tom Roggema. Hij kan na bijna vijf jaar het gesteggel met de Nationaal Coördinator Groningen niet meer aan. ,,Het vreet energie.’’
Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor de monumentensector om de klimaatdoelen te realiseren. Als onderdeel van een pakket van € 525 miljoen voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed wordt een bedrag van € 8,8 miljoen uitgetrokken om het verduurzamen van rijksmonumenten te stimuleren.
In datzelfde interview benadrukte Atema een juridische strijd over de rekening niet uit de weg te gaan. „Ik zou hierover wel objectieve arbitrage willen”, zei hij. Volgens hem waren de specificaties van de rekening te onduidelijk: „Zelfs in de supermarkt krijg je bij de boodschappen een bonnetje met wat je gekocht hebt, het aantal eenheden, de btw en het totaalbedrag.” De NAM wil de kosten die ze geacht wordt te betalen gespecificeerd hebben op adresniveau. Economische Zaken vindt dat het die sp...
Anderhalf jaar geleden zouden hun woningen ‘versneld’ worden versterkt, deze zomer kregen negentig Groningers te horen dat hun beschadigde huizen moeten worden gesloopt, maar nu draait het alsnog uit op versterken. Al blijft de vraag wanneer precies.
Het eerste exemplaar van de brochure ‘Ruimte voor karakteristiek’ is gistermiddag overhandigd aan Derk Kremer, voorzitter van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME).Vanwege de aanwijzing van een groot aantal karakteristieke gebouwen en de vele vragen die er leven bij eigenaren besloot het Erfgoedloket Groningen samen met Libau de brochure Ruimte voor karakteristiek! te maken. Daarin staat informatie over wat de status karakteristiek inhoudt. Daarnaast worden voorbeelden gegeven wat er...
Reinier van Zutphen: De Ombudsman deed vier jaar geleden aanbevelingen om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. Daar is weinig mee gedaan. Het is…
Zijn het parels in het landschap of rotte kiezen? Veel Oldambtster boerderijen zijn in verval, en toch houden we ervan, getuige de grote opkomst bij het DVHN debat over de toekomst van de graanpaleizen.
Met de stijgende gasprijzen en historisch lage gasreserves komt straks het moment dat er weer naar het Groningenveld gekeken wordt als winlocatie.
Aardgas gaat uiteindelijk verdwijnen, maar je huis verwarmen met waterstofgas wordt een prima alternatief. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha ontwikkelt al de eerste generatie waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,Er is geen weg terug.’’
In zijn nieuwe rapport telt Deltares mogelijke gecombineerde effecten van trillingen van aardbevingen en verzakkingen als gevolg van de indirecte effecten niet mee. Een denkfout, stelt Willem Meiborg.
Laat u inspireren door andere monumenteigenaren die vertellen hoe zij de verduurzaming van hun monument hebben aangepakt. In de videoserie Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast.
Versterkingsexperiment Krewerd rolt volgende fase in: alle huizen in het dorp moeten aangepakt. 'Als het dan toch moet, dan maar in een keer goed'