Vereniging Groninger Monument Eigenaren

-
Overschild moest een schoolvoorbeeld van versterking worden. Een Utopia aan het Schildmeer onder leiding van de gerenommeerde architect Winy Maas. Nu het erop aankomt blijkt het onbetaalbaar omdat sterk gestegen bouwkosten niet worden vergoed.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft de afgelopen vier jaar ruim een half miljard euro aan aardbevingsschades toegekend in Groningen en de kop van Drenthe. Ruim een kwart van dat geld belandde in de stad Groningen. Is dat vreemd?
Hoe vertel je mensen in het aardbevingsgebied dat er te weinig geld is om beloften over de aanpak van hun woning na te komen? Gemeenten moeten bij de versterking harde keuzes maken.Vertraging betekent opnieuw onzekerheid, ergernis en teleurstelling voor veel mensen die wachten op versterking van hun woning. ,,Ze vragen subsidie, maar de pot is aan de magere kant’’, zegt wethouder Roela...
Lees Meer
In veel Groninger dorpen gaat het de laatste decennia hard achteruit met de kwaliteit van de woningbouw. Die trend is nog niet ten einde, het lijkt zelfs alsmaar erger te worden. Het dorp Ten Post is exemplarisch, Peter Michiel Schaap en Peter de Kan gingen er kijken.
Er is veel belangstelling voor het Groninger Natuurfonds, het fonds dat stichting Het Groninger Landschap in het leven heeft geroepen om haar 85-jarig jubileum te vieren.
Sijbrand en Richtje Nijhoff: Sijbrand Nijhoff (79) wierp zich op als boegbeeld van de Groningers door een rechtszaak over zijn aardbevingsschade te voeren…
Een gedupeerde van de gaswinning kan voortaan rekenen op één plan voor de aanpak van schade en het eventueel versterken van het huis, maar het werk blijft door twee instanties gedaan worden. Het demissionaire kabinet wil de verantwoordelijke organisaties niet in elkaar laten opgaan.
De Vereniging Dorpsbelangen ”Siddeburen Vooruit” is momenteel druk bezig om de publiciteit te zoeken met betrekking tot de aardbevingsproblematiek. Als eerste wil dorpsbelangen meer bewustwording en herkenbaarheid bij de inwoners van het dorp Siddeburen en omgeving creëren. Dorpsbelangen Siddeburen heeft hiervoor onderstaande informatie opgesteld voor de inwoners van Siddeburen en...
Lees Meer
Het afwikkelen van langdurige aardbevingsschade in Groningen gaat bij honderden mensen zo moeizaam dat ze er moedeloos van worden. Er zijn zelfs gedupeerden die de provincie daarom verlaten, na acht jaar strijd over de schade.
Schadeherstel en versterking van woningen in het bevingsgebied moeten tegelijkertijd worden aangepakt. Dat vinden de meeste oppositiepartijen in Provinciale Staten van Groningen.
Eigenaren van panden met gasschade en funderingsproblemen moeten een redelijke en desnoods stevige tegemoetkoming in de kosten krijgen voor verbetering van de constructie.
De versterkingsoperatie is doordrenkt met wantrouwen van de overheid om te voorkomen dat bevingsgedupeerden te veel geld krijgen.Dat stellen Susan Top van het Groninger Gasberaad en PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een reactie op het rapport van Gronings Perspectief over de ‘gekmakende’ versterkingsoperatie.
Medewerkers van instanties die de gaswinningsschade in Groningen afhandelen zijn gefrustreerd over het uiterst moeizame verloop ervan. Ze noemen het door de overheid bedachte systeem gekmakend en het welzijn van de gedupeerde Groninger zou niet vooropstaan.
De mensen die de aanpak van de bevingsproblematiek bepalen, zitten te veel in hun eigen cocon. Dat zegt onderzoeker Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), na een nieuwe publicatie van Gronings Perspectief. De luiken moeten open.
Onderzoek RUG: Voor het eerst spreken professionals zich uit over hun werk in het Groningse aardbevingsgebied. Hun werk is 'gekmakend' door onderling…