Wet: NAM betaalt juridische bijstand

Uit het Dagblad van het Noorden:
De NAM moet ook de juridische kosten rond de versterking van huizen voor aardbevingsgedupeerden voor zijn rekening nemen.
Lyanne LevyDit is een aanvulling op de heffing die het gasbedrijf moet betalen voor de gevolgen van aardbevingen in Groningen die zijn ontstaan door de gaswinning.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) publiceerde begin deze week de nieuwe tekst van de versterkingswet, zoals de Tijdelijke wet Groningen ook wordt genoemd. Daarin wordt gesproken over een verduidelijking rond de heffing op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De versterkingswet zou eigenlijk begin deze maand ingaan, maar is ingetrokken vanwege twee wijzigingsvoorstellen van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). De betrokken ministers weigerden aanvankelijk, maar deden onder druk van de Kamer toch enkele aanpassingen.

De aangepaste versie wordt ter inzage gelegd voor mensen die daarop willen reageren. Deze consultatieronde sluit op 23 augustus, schrijft het demissionaire kabinet. De wet regelt dat de versterkingsoperatie in Groningen volledig onder regie van de overheid komt en dat de NAM op afstand wordt gezet. De NAM – eigendom van Shell en Exxonmobil – heeft daardoor niets meer met het versterken van huizen in aardbevingsgebied van doen en mag alleen nog maar de rekening (heffing) betalen.

In de aangepaste versterkingswet staat dat de NAM ook opdraait voor de kosten voor juridische bijstand die inwoners uit Groningen mogen declareren in het kader van de versterking van hun huis. Een woningeigenaar in het versterkingstraject moet de ‘besluiten en gevolgen goed kunnen laten duiden en beoordelen’.

Verder mogen inwoners uit Groningen de versterking in eigen beheer uitvoeren, maar houdt de overheid een vinger aan de pols. Het is de overheid die voorwaarden mag stellen aan de uitvoering van de versterking en daarmee het laatste woord houdt.

Het is onduidelijk of de NAM ook van plan is de extra heffingskosten te gaan betalen. Een woordvoerder van het gasbedrijf laat weten dat ‘de NAM op dit moment de novelle (een aanvulling op de wet) bestudeert en daar om die reden nog geen uitspraken over kan doen’. Volgens de woordvoerder van het ministerie van BZK zijn hier geen aparte afspraken over gemaakt met de NAM, ‘want de NAM is op afstand geplaatst’. ,,Vanuit het rijk zullen alle kosten die voortvloeien uit de versterkingsoperatie en betrekking hebben op de veiligheid via de heffing bij de NAM in rekening worden gebracht.”

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Alleen leden en donateurs kunnen opmerkingen plaatsen.

Wel eerst even inloggen om opmerkingen te plaatsen of te zien

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.groningermonument.nl/

 
 Let op:
als je bent ingelogd verschijnt er een menu met meer mogelijkheden voor leden en donateurs. Inloggen kan rechtsboven.