stedum-03
Groningen Bewoners boven het gasveld die meedoen aan versterkingsproef Heft in Eigen Hand of opvolger Eigen Initiatief zitten vast in een stroperig proces.

Patriecia Kolthof

„Het is een enorm gesoebat over details en kaders. Omdat het in eerste instantie een proef was, moest het wiel nog uitgevonden worden. Daardoor kregen verschillende mensen een verschillend verhaal. Bij de een mocht de dakkapel bijvoorbeeld aanvankelijk wel versterkt worden, bij de ander niet”, zegt deelnemer Bea Blokhuis.

Heft in Eigen Hand is een programma voor huiseigenaren die zelf versterkingsmaatregelen aan hun pand willen uitvoeren. Bouwbegeleiders van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ondersteunen deelnemers tijdens het traject. De proef begon in 2016 met vijftig adressen. De opvolger, met iets andere regels, is Eigen Initiatief.
Volgens een woordvoerder van de NCG doen bewoners van 272 adressen mee. Bij dertig adressen is de versterking inmiddels afgerond.

Blokhuis valt onder Heft in Eigen Hand en zit in de bewonersorganisatie die deelnemers met elkaar in contact brengt. ,,Heft in eigen hand klinkt mooi, maar het klopt niet. In feite ligt de regie niet bij ons, maar bij de NCG.”
Zo bleek op een gegeven moment dat sloop-nieuwbouw in sommige gevallen beter was dan versterken. Blokhuis: „In de regels staat dat mensen terugkrijgen wat ze hadden. Maar hoe interpreteer je dat? Is dat hetzelfde vloeroppervlak? Dezelfde luxe? Een ander probleem is dat de bouwbegeleider soms dingen toezegt, zonder die afspraken vast te leggen.

Als zij vervolgens afspraken niet nakomen, zitten bewoners met de gebakken peren.”
Sandra Beckerman (SP) heeft Kamervragen gesteld en een motie ingediend over de twee initiatieven. In de motie, die donderdag werd aangenomen, vraagt ze de regering om in gesprek te gaan met de betrokkenen en te zorgen voor een passende oplossing.