De aannemersvariant van het TCMG

Eenvoudige schades

Om maar met de deur in huis te vallen: Alle monumenten worden door de TCMG als complex ervaren en komen niet in aanmerking voor een van de aannemersvarianten. In tegenstelling tot de VGME ziet de TCMG karakteristieke- en beeldbepalende panden niet als een vorm van monument maar als gewone panden. Leden met een dergelijk pand kunnen de aannemersvariant dus wel gebruiken. Er zijn op dit moment twee aannemersvarianten voor schade opname, deze op elkaar lijken maar zijn niet helemaal gelijk.

TCMG aannemersvariant

Voor deze originele ‘aannemersvariant’ heeft de TCMG een lijst met geselecteerde aannemers (link). De door de TCMG geselecteerde aannemer komt bij u langs, neemt de schades op en calculeert deze conform het TMCG calculatiemodel. Vervolgens zal een door de TCMG ingehuurde deskundige de opgenomen schade beoordelen en advies geven welke schades te vergoeden en welke niet. De aannemer krijgt van de TCMG een vergoeding voor zijn werkzaamheden en u bent vrij om herstel uit te laten voeren door een aannemer naar keuze of (nog) niet.

Eigen aannemersvariant

Naast deze TCMG aannemersvariant is er nu ook de ‘Eigen aannemersvariant’ hierbij selecteert niet de TCMG maar u de aannemer die de schade komt opnemen. U moet dit wel vooraf met de TCMG afstemmen en de gekozen aannemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen (link). Uw aannemer neemt de schade op en calculeert deze conform het TCMG model. Ook nu zal een door TCMG ingehuurde deskundige, en dus niet uw eigen aannemer, de opgenomen schade beoordelen en een advies geven aan de TCMG welke schades te vergoeden.

Een verschil is dat de TCMG uw aannemer niet vergoed. Mocht de aannemer een vergoeding of garanties willen voor de gewerkte uren is het dus aan u om hier afspraken over te maken. TCMG geeft aan dat u vrij blijft in de keuze voor aannemer. Het is opvallend dat de aannemer niet wordt gecompenseerd, een derde partij bepaald wat er vergoed moeten worden en de aannemer bij opdracht zit met een calculatie conform andermans model.

Kansen voor eigenaren van karakteristieke- en beeldbepalende panden

Ondanks het bovenstaande zijn er ook kansen. Door uw eigen aannemer in te schakelen heeft u meer invloed op het moment van opname en hoeft u niet te wachten tot de TCMG er aan toe komt. Ook heeft u doormiddel van u keuze invloed op de kwaliteit van het voorgeschreven herstel. U kunt immers een partij selecteren die u vertrouwt en waarvan u weet dat ze de juiste kennis en ervaring in huis hebben. 

Sjoerd van Soelen
Voorzitter bouwtechnische commissie 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

P.S. De nieuwsbrief van de TCMG verschijnt overigens om de twee maanden u kunt deze zowel digitaal als via de post ontvangen (link)


Afdrukken   E-mailadres