logo128Ingestuurd bericht van één van onze leden.

Als particuliere eigenaren van boerderijen en woningen, vaak monumentaal, gelegen in de provincie Groningen, wenden wij ons tot u. Ieder van ons is eigenaar van een voormalige boerderij met bijgebouwen of woning voorzien van een asbesthoudend dak.
Wij hebben ons verenigd in de Contactgroep Asbestwoningen Buitengebied1 om aandacht te krijgen voor onze gemeenschappelijke problematiek: de verplichting tot het saneren van de asbestdaken van onze gebouwen voor 2025

 

 

 

Dit bericht is in eerste instantie bestemd voor de CAB-deelnemers in Groningen, maar wordt naar alle CAB-deelnemers gestuurd opdat iedereen kennis kan nemen van de activiteiten die in Groningen plaatsvinden. Dat werkt hopelijk inspirerend.

Manifest voor de Eerste Kamer

Achtergrond

In de Eerste Kamer wordt op dit moment behoorlijk intensief gewerkt aan het verkrijgen van achtergrondinformatie over de asbestdakproblematiek. Dit in verband met de Wet Milieubeheer, waarin de sanering van asbestdaken vòòr einde 2024 wordt vastgelegd. Als deze wet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen is de wet een feit en ligt de verplichting om asbestdaken te saneren ook wettelijk vast.

De Eerste Kamer heeft zich (tot onze vreugde) behoorlijk kritisch getoond en is bijvoorbeeld van plan om een deskundigenzitting te organiseren (26 maart as.), waarvan het op dit moment nog onduidelijk is of wij als CEAW ervoor zullen worden uitgenodigd. Diverse groepen hebben kritiek op de wet geleverd, en daar is de Eerste Kamer gevoelig voor gebleken. U kunt de commentaren terugvinden op onze website onder Nieuws (december 2018).

Inbreng Groninger CAB-groep

Groningen heeft een actieve CAB-groep. Zij hebben hun problematiek al bij de Groninger Staten ingebracht en willen nu de specifieke problemen van de woningeigenaren in het buitengebied ook onder de aandacht van de Eerste kamer brengen.

Daartoe hebben zij een gezamenlijk manifest opgesteld. Het is van belang dat het manifest door alle Groninger CAB-leden wordt ondertekend. Aantallen maken indruk. In Groningen betreft het bij elkaar meer dan 30.000m². Daarom:

lees het manifest en reageer op dit bericht
als je akkoord bent met de vermelding van je naam eronder. 

Tegelijk is de wens van de groep dat meer CAB-deelnemers willen meewerken bij het realiseren van het doel van de CAB: het kweken van begrip en het realiseren van oplossingen voor de problemen van de woningeigenaren in het Groninger buitengebied.

Alleen voor de Groninger CAB-ers:

  • Download het manifest:
    https://asbestwoning.nl/download/GroningerManifestVs3.pdf.

  • Als u mee wilt tekenen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zo niet, laat weten waarom niet.

  • Geef daarbij zo mogelijk aan dat u wilt meedenken bij acties en andere initiatieven.

Voor de CAB-ers elders in het land:

  • ga na of u in uw provincie ook tot een dergelijk initiatief kunt komen. Zie de CAB-pagina op onze website: cab.asbestwoning.nl.

Met vriendelijke groet,

Rob Ekkers
Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen